Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2013

Πως να γράψεις 10 στην Κοινωνιολογία!

Ως η παράταξη που στέκεται σταθερά στο πλευρό του φοιτητή, δημοσιοποιούμε τις απαντήσεις των ερωτήσεων που δόθηκαν στο μάθημα της Κοινωνιολογίας, η οποία εξετάζεται αύριο.

Οι παρακάτω απαντήσεις θεωρούνται ορθές και προέρχονται μέσα από την εξεταζόμενη ύλη του βιβλίου. Ακολουθώντας και διαβάζοντάς τες, μπορείτε εύκολα και γρήγορα να εξασφαλίσετε έναν άριστο βαθμό που θα σας χρειαστεί στη συνέχεια σε ένα μάθημα με μικρές απαιτήσεις.




Σελίδα 118, Ερώτηση 2

Δώστε τους ορισμούς της μικροκοινωνιολογίας και της μακροκοινωνιολογίας.

Απάντηση:
Όταν εξετάζουμε τα κοινωνικά στοιχεία υπό το πρίσμα της μικροκοινωνιολογίας, μελετούμε από κοντά την συμπεριφορά και παρατηρούμε τι συμβαίνει στην πρόσωπο-με-πρόσωπο διαντίδραση των ανθρώπων. Οι κοινωνιολόγοι έχουν ορίσει αυτό το επίπεδο ανάλυσης ως μικροκοινωνιολογία. Η μικροκοινωνιολογία αφορά τη λεπτομερή μελέτη των όσων λένε, πράττουν και σκέφτονται οι άνθρωποι λεπτό προς λεπτό, καθώς ζουν την καθημερινότητά τους. Οι κοινωνιολόγοι δε στρέφουν , όμως, το ερευνητικό τους βλέμμα μόνο στο «δέντρο». Ασχολούνται και με το «δάσος», μελετώντας κοινωνικές ομάδες και κοινωνίες στο σύνολό τους. Η προσέγγιση αυτή ονομάζεται μακροκοινωνιολογία. Η μακροκοινωνιολογία μελετά της μεγάλης κλίμακας και μακροπρόθεσμες κοινωνικές διαδικασίες καθώς και τους οργανισμούς, τους θεσμούς και τις ευρύτερες κοινωνικές διευθετήσεις , όπως το κράτος, η οικογένεια, η οικονομία, ο πολιτισμός και η κοινωνία.

Σελίδα 159, Ερώτηση 7

Πώς ορίζουν οι κοινωνιολόγοι την κοινωνική θέση; Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στη δοτή και την κατεκτημένη θέση;

Απάντηση:
Η κοινωνική θέση αντιπροσωπεύει τη θέση του ατόμου μέσα σε μια ομάδα ή κοινωνία. Μέσω των κοινωνικών θέσεων μπορούμε να εντοπίσουμε τους άλλους στις διάφορες κοινωνικές δομές. Η διαφορά μεταξύ των δοτών και κατεκτημένων κοινωνικών θέσεων είναι πως οι δοτές κοινωνικές θέσεις μας αποδίδονται από την ομάδα ή την κοινωνία, όπως η ηλικία, το φύλο, ενώ οι κατεκτημένες κοινωνικές θέσεις εξασφαλίζονται με βάση την ατομική επιλογή και τον ανταγωνισμό, όπως ο γιατρός, ο φοιτητής, ο χορευτής μπαλέτου, η πόρνη.

Σελίδα 213, Ερώτηση 3

Αναφερθείτε σε ορισμένους από τους σημαντικούς φορείς κοινωνικοποίησης στη σημερινή κοινωνία. Σε τι μπορούν να διαφέρουν σε σχέση με το παρελθόν;

Απάντηση:
Η οικογένεια, οι συνομήλικοι, το σχολείο και τα μέσα μαζικής επικοινωνίας είναι σημαντικοί φορείς της κοινωνικοποίησης. Παραδοσιακά, η οικογένεια, το βασικό κοινωνικό περιβάλλον των μικρών παιδιών είναι εκείνη που παρέχει τα αρχικά και τα πιο άμεσα πρότυπα στη μαθησιακή διαδικασία. Σήμερα, καθώς περισσότερες από έξι στις δέκα μητέρες με παιδιά σχολικής ηλικίας εργάζονται, σημαντικό ρόλο σε αυτή την αρχική κοινωνικοποίηση παίζουν επίσης τα πρόσωπα που φροντίζουν τα παιδιά, όπως και οι συνομήλικοι.

Σελίδα 343, Ερώτηση 3

Ποιες είναι οι τρεις βασικές μορφές κοινωνικού ελέγχου;

Απάντηση:
Οι κοινωνίες προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συμμόρφωση των μελών στους θεμελιώδεις κοινωνικούς κανόνες μέσω της άσκησης του κοινωνικού ελέγχου. Στην κοινωνική ζωή υπάρχουν τρεις βασικές διαδικασίες κοινωνικού ελέγχου:
1) Η διαδικασία που μας κάνει να εσωτερικεύουμε τις κοινωνικές προσδοκίες της κοινωνίας (εσωτερίκευση).
2) Η διαδικασία κατασκευής του κόσμου της κοινωνικής εμπειρίας και
3) Η διαδικασία με την οποία επιβάλλονται οι διάφορες τυπικές και άτυπες κοινωνικές κυρώσεις.


Σελίδα 379, Ερώτηση 6

Σε τι διαφέρουν οι θεωρίες του λειτουργισμού και των συγκρούσεων στο τμήμα της διαστρωμάτωσης;

Απάντηση:

Η διαφορά των δύο θεωριών είναι πως σύμφωνα με τη θεωρία του λειτουργισμού για την κοινωνική ανισότητα, το γεγονός ότι υπάρχει κοινωνική διαστρωμάτωση οφείλεται στο ότι είναι επωφελές για την κοινωνία. Η κοινωνία είναι υποχρεωμένη να δίνει κίνητρα στους ανθρώπους διότι οι λειτουργίες που συνδέονται με το κάθε κοινωνικό στρώμα δεν είναι όλες ούτε εξίσου ευχάριστες ή σημαντικές για την κοινωνική οργάνωση, ούτε απαιτούν τις ίδιες δεξιότητες και ταλέντα. Αντίθετα, η θεωρία των συγκρούσεων για τη διασταύρωση υποστηρίζει ότι η διαστρωμάτωση υφίσταται διότι ωφελεί τα άτομα και τις ομάδες που έχουν τη δύναμη να κυριαρχούν και να εκμεταλλεύονται άλλες κοινωνικές ομάδες και άτομα.

Σελίδα 499, Ερώτηση 3

Τι εννοούν οι κοινωνιολόγοι με τους όρους νομιμοποίηση και εξουσία; Ποιες οι τρεις τύποι εξουσίας και σε τι διαφέρουν;

Απάντηση:
Σελίδα 460-461

Σελίδα 652, Ερώτηση 11

Πώς προσεγγίζουν τα περιβαλλοντικά προβλήματα οι φουξιοναλιστές, οι θεωρητικοί των συγκρούσεων και οι θεωρητικοί της διαντίδρασης;

Απάντηση:
Σύμφωνα με τους φουξιοναλιστές, το οικοσύστημα τείνει προς μια κατάσταση ισορροπίας, όπου τα διάφορα μέρη του συστήματος θα βρίσκονται σε μια εύθραυστη, ισορροπημένη σχέση μεταξύ τους. Ορισμένοι θεωρητικοί των συγκρούσεων υποστηρίζουν ότι το βασικό ερώτημα δεν σχετίζεται με τη διαθεσιμότητα των πόρων, αλλά με το γεγονός ότι ορισμένα άτομα και ομάδες εξασφαλίζουν δυσανάλογο μερίδιο από αυτούς. Τέλος, οι θεωρητικοί της συμβολικής διαντίδρασης εστιάζουν στις ανθρώπινες συμπεριφορές που σχετίζονται με το περιβάλλον. Ενδιαφέρονται μεταξύ άλλων, για την απόσταση που χωρίζει τις στάσεις από τις πράξεις των ανθρώπων και τη διαφορετική αντίληψη των περιβαλλοντικών κινδύνων από την κοινωνία και τους ειδικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

IconIconIconIconFollow Me on Pinterest

Beautiful Blogger Widgets